Végre sátrazás

Rendhagyó, de praktikus dolog a sátrazás, ami illett is a Nógrád-Becske 60km-es szakaszra. Az a jó benne, hogy ott éjszakázik az ember ahol szeretne (a legszebb helyeken) és persze ingyen van. Magyarországon engedélyezett a vadkempingezés, persze szabályok között.

A hátránya a súly és a fürdőszoba, hűtő hiánya, na meg a kis hely és az ezzel járó nehézségek. Hihetetlen, de az ember a hátán viszi az összes cuccát, kajáját, házát több napig.

Ezeket szem előtt tartva indultam el Gábor barátommal 3 napra a cserháti vadonba. Őt is az vonzotta ami engem: Még egyikőnk sem járt erre.

3 nap már túl sok elmesélni

Úgy döntöttem, hogy nem mesélem el az elejétől a végéig, hanem elmondom ennek az útnak a különleges történéseit, azt ami nagyon tetszett és persze azt is, amit legközelebb másként csinálnék, szerveznék. Persze, ami rajtam múlik és nem a fentieken.

Persze minden a terv szerint zajlott, mert én hiszek benne, hogy tervekre szükség van. Ettől természetesen el lehet térni, de az őskáoszt, azt hogy majd lesz valahogy, én nem szeretem.

Mi volt a legjobb? Mi tetszett a Cserhátban? Az hogy nem sokan járnak erre, az ösvények mégis igényesek. Vannak kastélyok, melyek közül egyet meg is látogattunk. Jó volt a települések utcáin a kiültetett cseresznye, meggy, eper. Nagyon jókat eszegetünk!

Kiváló volt az első sátorhelyünk a Naszály oldalában, ahonnan Budapestig és a Dunakanyarig elláttunk. Meglepő volt, hogy Kétbodony kocsmájában a korsó sör, kisfröccs és kávé együtt 590 Ft-ba kerül!!! Jó volt barátságos, helyi emberekkel találkozni, együtt iszogatni, akik meghívtak az aszalukhoz.

Izgalmas volt megtudni, hogy medvét láttak errefelé, pont a mi második szálláshelyünkön fedezték fel a nyomait (bár szerintem manapság mindenki medvét kiált, netalán a nyomát is hamisítják).

Jól esett az egyetlen meleg vacsora Alsópetény egyetlen éttermében! Kitikkadva várni a falusi kék kutakat, keresni a kocsmákat, élelmiszerboltokat!

Első utunk a nógrádi várba vezetett, majd egy jó kis emelkedővel a Börzsöny kilátóit néztük meg

Ami lehetett volna másként

Semmi negativizmus, csak tanultam is valamit. Pl nem vinnék máskor ennyi cuccot. Napszemüveg, 3-1es kávé, powerBank, stb. Lehet élni nélkülük. 

A meleggel nem lehet mit csinálni, de legközelebb nehezebben indulnék el 30 körüli kánikulában, mert egyszerűen nem komfortos több napig gyalogolni ilyen melegben, csak ha biztosan többnyire erőben, árnyékban megy az út.

A kaja nagyon egyhangú volt és kevés. Ez is lehet a forróság számlájára írni, de már nagyon untam a 3.nap is a konzervet, libamájat és a kolbászt. Persze minden más megromlik, tönkremegy, de már hajlok a reformkonyha, az energiaszeletek és a fagyasztva tartósított ételek felé, az energiadús müzlik és magos irányába.

A fürdés és tisztálkodás bonyolultsága volt az utolsó problematika. Sajnos tavak és bővizű források, patakok nem akadtak az út közelében, emiatt nem éreztem magam komfortosan.

Kemény volt a kapaszkodó a Naszályra, de megérte

 Mi jön ezután?

 Jó kis erőpróba volt ez a 3 nap sátorral, nomádkodva. Kipróbáltam magam, szerencsére jól bírtam és fizikailag megerősödve jöttem haza. Nem volt nehéz szakasz, de nem is tartozott a legizgalmasabbak közzé. Itt az ideje, hogy megnézzük a VÉRTES-t is!

 

A kicsit egyszerű falvakban a nosztalgikus volt barangolni
..és néhány kedvenc csendélet